Letöltés (PDF)

Szauna faanyag - Natúr éger lambéria


Natúr éger lambéria szauna építéshez

 

Natúr éger faanyag előfordulása

Az éger fajok többsége az északi mérsékelt égövben él, de az Újvilágban egyes fajok az Andok vonalán dél felé egészen Argentínáig lehatoltak.

Európában főleg a kontinens északi részén fordul elő; az égeres láperdő Észak-Európában a folyóvölgyek, tóvidékek záró növénytársulása. A Kárpát-medencében két faja is él.

Natúr éger faanyag tulajdonságai

A natúr éger faanyag nyírfafélék családjába tartozó faanyag. Az éger egy lombhullató fa. Levelei váltakozó állásúak, egyszerűek, fogazottak és kerekdedek. Az égerfák általában kisméretűek, de elérhetik a 21 métert is. Főként nedves talajon, vizek partján érzi jól magát. A fa 30 év alatt válik éretté. Ezután elélhet még 150 évig is. Az éger fának vöröses színű, könnyű, puha víznek ellenálló, jól hasadó fája van.

Natúr éger faanyag felhasználása

 

Az éger fája sok mindenre használható. Fiatal korában még törékeny és ekkor könnyedén megmunkálható. Az öregebb éger fák színesebbek és erezettebbek. Könnyű, puha, jól hasadó faanyag, melyből könnyű szobrot faragni, s melyet egyszerű megmunkálni. A natúr éger ellenáll a víznek, régen hidakat építettek belőle. Ez a tulajdonsága tartósságot ígér a víz alatt vagy vizes helyeken, ezért tökéletes választás szauna építéséhez.

hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0