Letöltés (PDF)

Szauna faanyag - Kanadai vöröscédrus


Kanadai vöröscédrus lambéria szauna építéshez 

 

Kanadai vöröscédrus, szauna faanyag előfordulása:

A kanadai vöröscédrus szauna faanyaf, fafajta Észak-Amerika nyugati területein, különösen a Csendes-óceán mentén, Alaszkától Kaliforniáig nyúló partvidéken honos, Kanadában Brit-Kolumbia területére korlátozódik.

 

Kanadai vöröscédrus faanyag tulajdonságai:

A kanadai vöröscédrus egy óriásfenyő, melynek átlagos magassága 50 méter, de elérheti a 75 métert is, törzsének átmérője pedig 2 méter felett is lehet.

A kanadai vöröscédrus törzse jól láthatóan csúcsosodó vagy kúpszerű, amelyen ágak csupán 30 méter magasságban kezdenek szétágazni. A kéreg sima és vékony. A fafelület és bélfa jól elválnak egymástól, habár közöttük a színbéli különbség nem túl nagy.

A fafelület kb. 5 cm vastag és világos színű, néha fehér. A kanadai vöröscédrus bélfa általában egyenetlen színű a világosbarna és vörösesbarna árnyalatok között. A kanadai vöröscédrus fában nincsenek gyantacsatornák és magsugarak sem láthatóak a keresztmetszeten. Az évgyűrűk, melyek erőteljesen hullámosak, jól kivehetőek.

A vöröscédrus fa erezete egyenes vonalú, anyaga szilárd, meglehetősen durva, keménysége közepes és jól hasad. A rostok hossza kb. 3.8 mm. A fának cédrus illata van. Az ágak lebontása során kellemes bergamottkörtére emlékeztető illat terjeng. A kiszállítás jól és könnyedén történik. A vöröscédrus faanyag csupán jelentéktelen mértékben szárad össze, igen tartósnak bizonyul és nehezen ázik át.

 

Kanadai vöröscédrus faanyag felhasználása:

A kanadai vöröscédrus óriásfenyő tartósságának köszönhetően bel- és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Furnérozható is. A vöröscédrus faanyag használható hidakhoz, hajószerkezetekhez, készíthető belőle párnafa, árboc, zsindely, nyílászáró. A faanyag tulajdonságai alapján kiváló faanyag szauna építésre.

Semmilyen testszag nem állandósul a kabinban a kanadai vöröscédrus jellegzetes, sokáig megmaradó illóanyagának köszönhetően.

A cédrusban lévő aromatikus és természetes töltőanyagok egyedülálló, természetes védelmet biztosítanak a faanyagnak mindenféle kártevők és gombásodás ellen, rendkívül hosszú ideig még a beépítés után is. Ezért legtöbb esetben a kanadai vöröscédrus nem igényel külön konzerváló kezelést más faanyagokkal ellentétben.

Ajánlott termékek

Kanadai vöröscédrus padozatSzauna padanyag - Kanadai vöröscédrus
Kanadai vöröscédrus minimal stílusú lambériaSzauna lambéria - Kanadai vöröscédrus U profil
hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0