Letöltés (PDF)

Szauna faanyag - Kanadai vöröscédrus


Kanadai vöröscédrus lambéria szauna építéshez 

 

Kanadai vöröscédrus, szauna faanyag előfordulása:

A kanadai vöröscédrus szauna faanyaf, fafajta Észak-Amerika nyugati területein, különösen a Csendes-óceán mentén, Alaszkától Kaliforniáig nyúló partvidéken honos, Kanadában Brit-Kolumbia területére korlátozódik.

 

Kanadai vöröscédrus faanyag tulajdonságai:

A kanadai vöröscédrus egy óriásfenyő, melynek átlagos magassága 50 méter, de elérheti a 75 métert is, törzsének átmérője pedig 2 méter felett is lehet.

A kanadai vöröscédrus törzse jól láthatóan csúcsosodó vagy kúpszerű, amelyen ágak csupán 30 méter magasságban kezdenek szétágazni. A kéreg sima és vékony. A fafelület és bélfa jól elválnak egymástól, habár közöttük a színbéli különbség nem túl nagy.

A fafelület kb. 5 cm vastag és világos színű, néha fehér. A kanadai vöröscédrus bélfa általában egyenetlen színű a világosbarna és vörösesbarna árnyalatok között. A kanadai vöröscédrus fában nincsenek gyantacsatornák és magsugarak sem láthatóak a keresztmetszeten. Az évgyűrűk, melyek erőteljesen hullámosak, jól kivehetőek.

A vöröscédrus fa erezete egyenes vonalú, anyaga szilárd, meglehetősen durva, keménysége közepes és jól hasad. A rostok hossza kb. 3.8 mm. A fának cédrus illata van. Az ágak lebontása során kellemes bergamottkörtére emlékeztető illat terjeng. A kiszállítás jól és könnyedén történik. A vöröscédrus faanyag csupán jelentéktelen mértékben szárad össze, igen tartósnak bizonyul és nehezen ázik át.

 

Kanadai vöröscédrus faanyag felhasználása:

A kanadai vöröscédrus óriásfenyő tartósságának köszönhetően bel- és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Furnérozható is. A vöröscédrus faanyag használható hidakhoz, hajószerkezetekhez, készíthető belőle párnafa, árboc, zsindely, nyílászáró. A faanyag tulajdonságai alapján kiváló faanyag szauna építésre.

Semmilyen testszag nem állandósul a kabinban a kanadai vöröscédrus jellegzetes, sokáig megmaradó illóanyagának köszönhetően.

A cédrusban lévő aromatikus és természetes töltőanyagok egyedülálló, természetes védelmet biztosítanak a faanyagnak mindenféle kártevők és gombásodás ellen, rendkívül hosszú ideig még a beépítés után is. Ezért legtöbb esetben a kanadai vöröscédrus nem igényel külön konzerváló kezelést más faanyagokkal ellentétben.

Ajánlott termékek

Szauna padanyag - Kanadai vöröscédrus
Kanadai vöröscédrus minimal stílusú lambériaSzauna lambéria - Kanadai vöröscédrus U profil
hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0
Segíthetünk? ×
Laco MártaLaco Márta Laco Márta International manager üzenet küldése Online szauna felmérés
Boros VeraBoros Vera Boros Vera Egyedi szauna designer üzenet küldése Online szauna felmérés
Balázs CsabaBalázs Csaba Balázs Csaba Kiemelt Projekt Manager üzenet küldése Online szauna felmérés