Letöltés (PDF)

Szauna virgács


Szauna virgács finn szauna élményének fokozásáért

 
A szauna virgács az északi szauna kultúra szerves része. Megtalálható a finneknél (vihta,vasta) az oroszoknál (veniks) és a balti államokban is. Egyfajta masszázsnak és spirituális megtisztulásnak az eszköze.
 
A szauna virgács élénkíti a vérkeringést és a kellemes illatának köszönhetően frissíti a testet és a lelket.
 
 
Nézzük milyen fafajták alkalmasak és melyiknek milyen hatása van a szervezetre:

- Nyírfa szauna virgács: az izmok és izületi fájdalmak enyhítése, sebek gyógyítása. A nyírfa virgács a hagyományos finn szauna virgács.
- Tölgyfa szauna virgács: a bőrt simává varázsolja, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van, stressz csökkentő. Néhányan olajos bőrre javasolják.
- Eukaliptusz szauna virgács: nagyszerű megfázás esetén, mert tisztítja a légutakat. Használata közben a növény illóolaja a bőrnek kellemes illatot ad. Nyugtató hatású.
 
 
A szauna virgácsot elő kell készíteni a szaunázás közbeni használatra. Ehhez öntsünk meleg vizet a felöntéshez használt vödörbe és helyezzük bele a virgácsot, majd vigyük be magunkkal a szaunába és hagyjuk, hogy szépen felpuhuljon.
 
Ha nagyon száraz a virgács, a szaunázás előtt akár 1-2 órával is be lehet áztatni a meleg vízbe. A lényeg, hogy a szauna virgács puha legyen mire használjuk, mert a száraz ágakkal való csapkodás kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. A használattal érdemes várni a második körig, mire a pórusok már teljesen kitágultak és kiizzadtuk a mérgek egy részét.
 
 
Amikor beindult az izzadás és a virgács is puha már, kérd meg egy barátodat, hogy a virgácsot mint masszázs eszközt használja vagy csinálhatod akár saját magadnak is.
 
A mozdulatokat nehéz leírni, a finom érintésektől amikor a levelek éppenhogy csak kellemesen csiklandozzák a bőrt az erősebb csapkodásokig minden belefér. Az elérni kívánt hatás, relaxáló vagy élénkítő, esetleg mindkettő. Csapkodás közben nem árt néha újra a vízbe meríteni a virgácsot.
 
 
Ha vége a szaunázásnak a virgácsot érdemes felakasztani és száradni hagyni mert a jól elkészített virgács több alkalommal is használható.
 
A virgács áztatására használt vizet tovább hasznosíthatjuk felöntésre, az így nyert illat biztosan minden mellékanyagtól mentes. De használható fürdésre, hajmosásra is!
 
 

Szauna virgács a szaunázási élmény fokozására!

hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0
Segíthetünk? ×
Laco MártaLaco Márta Laco Márta International manager üzenet küldése Online szauna felmérés
Boros VeraBoros Vera Boros Vera Egyedi szauna designer üzenet küldése Online szauna felmérés
Balázs CsabaBalázs Csaba Balázs Csaba Kiemelt Projekt Manager üzenet küldése Online szauna felmérés