Letöltés (PDF)

Szauna virgács


Szauna virgács finn szauna élményének fokozásáért

 
A szauna virgács az északi szauna kultúra szerves része. Megtalálható a finneknél (vihta,vasta) az oroszoknál (veniks) és a balti államokban is. Egyfajta masszázsnak és spirituális megtisztulásnak az eszköze.
 
A szauna virgács élénkíti a vérkeringést és a kellemes illatának köszönhetően frissíti a testet és a lelket.
 
 
Nézzük milyen fafajták alkalmasak és melyiknek milyen hatása van a szervezetre:

- Nyírfa szauna virgács: az izmok és izületi fájdalmak enyhítése, sebek gyógyítása. A nyírfa virgács a hagyományos finn szauna virgács.
- Tölgyfa szauna virgács: a bőrt simává varázsolja, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van, stressz csökkentő. Néhányan olajos bőrre javasolják.
- Eukaliptusz szauna virgács: nagyszerű megfázás esetén, mert tisztítja a légutakat. Használata közben a növény illóolaja a bőrnek kellemes illatot ad. Nyugtató hatású.
 
 
A szauna virgácsot elő kell készíteni a szaunázás közbeni használatra. Ehhez öntsünk meleg vizet a felöntéshez használt vödörbe és helyezzük bele a virgácsot, majd vigyük be magunkkal a szaunába és hagyjuk, hogy szépen felpuhuljon.
 
Ha nagyon száraz a virgács, a szaunázás előtt akár 1-2 órával is be lehet áztatni a meleg vízbe. A lényeg, hogy a szauna virgács puha legyen mire használjuk, mert a száraz ágakkal való csapkodás kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. A használattal érdemes várni a második körig, mire a pórusok már teljesen kitágultak és kiizzadtuk a mérgek egy részét.
 
 
Amikor beindult az izzadás és a virgács is puha már, kérd meg egy barátodat, hogy a virgácsot mint masszázs eszközt használja vagy csinálhatod akár saját magadnak is.
 
A mozdulatokat nehéz leírni, a finom érintésektől amikor a levelek éppenhogy csak kellemesen csiklandozzák a bőrt az erősebb csapkodásokig minden belefér. Az elérni kívánt hatás, relaxáló vagy élénkítő, esetleg mindkettő. Csapkodás közben nem árt néha újra a vízbe meríteni a virgácsot.
 
 
Ha vége a szaunázásnak a virgácsot érdemes felakasztani és száradni hagyni mert a jól elkészített virgács több alkalommal is használható.
 
A virgács áztatására használt vizet tovább hasznosíthatjuk felöntésre, az így nyert illat biztosan minden mellékanyagtól mentes. De használható fürdésre, hajmosásra is!
 
 

Szauna virgács a szaunázási élmény fokozására!

hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0