Letöltés (PDF)

Szauna faanyag - Finn rezgő nyárfa lambéria


Finn rezgő nyárfa lambéria szauna építéshez


Finn rezgő nyárfa faanyag előfordulása

A finn rezgő nyárfa valamennyi nyárfa közül a leggyakoribb Európában. Észak-Ázsia területén is fellelhető. Szinte mindenütt találkozhatunk vele, a hegyi tisztásokon, faállományok szegélyén, hegyoldalakon vagy sövényekben. A síkságoktól a 100 métert jóval meghaladó magasságig felhatol.

A finn rezgő nyárfa Eurázsia északi részének és hegyvidékeinek őshonos fafaja. Írországtól Japánig, Algériától a 70. szélességi fokig, a lapályoktól a magas hegységekig betelepül. A finn rezgő nyárfa faanyag hazánkban is őshonos. Magányosan vagy csoportosan elegyedik elsősorban a hegyvidéki savanyú- és gyertyános tölgyesekbe.

 

Finn rezgő nyárfa faanyag tulajdonságai

A finn rezgő nyárfa lombhullató fa, magassága 20 – 30 méter. Gyökérsarjakat képez. Koronája kezdetben igen laza, később inkább kúp alakú, végül gömbölyded vagy szabálytalanul több részre tagolódik. Törzse ritkán egyenes, többnyire kissé hajlott. Kérge csupasz, meglehetősen sima, némileg ragadós, szürkészöld.

A finn rezgő nyárfa levelei 3 – 10 centiméter hosszúak, a sarjhajtásokon többnyire szív alakúak, különben túlnyomórészt kerekdedek, csúcsuk igen rövid, alig érzékelhető, szélük tompán fogas vagy sekélyen öblös-kanyargós, nyelük hosszú. Kétlaki növény.

 

Finn rezgő nyárfa faanyag felhasználása

A finn rezgő nyárfa faanyag felhasználása különösen a furnérlemez- és a cellulóziparban jelentős, mert szép fehér és egészséges fája nagyon értékes. A minőségi hengeresfából rétegelt lemezeket, léc- és furnérbetétes bútorlapokat gyártanak. Kísérletek alapján a hámozott nyárfa kiválóan alkalmas lenne LVL gerendák gyártására. Világos színe miatt tökéletes választás beltéri szauna gyártásához.

Az erdőgazdálkodás távlati terveinek legjelentősebb fafaja gyors növő képessége és egyre szélesebb körű ipari felhasználhatósága alapján.

hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0