Letöltés (PDF)

Szauna története


A szauna története, a szauna világa

 

A szauna olyan helyiség vagy külön kis faház, amelyet felfűtenek, hogy benne emberek izzadhassanak kikapcsolódás céljából. Legtöbbször – de nem feltétlenül – a forró kövekre öntött víz által történő vízgőzképzés, és a mosakodás is hozzátartozik.

 

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél. Különféle népcsoportoknál különféle szauna fajták alakultak ki a történelem során. Ezért a szauna fogalmának definíciója nem lehet egyértelmű, és – különösen a szauna használó népeknél – különféle köztes megoldások is kialakultak. Az alábbiakban, amennyiben nincs külön jelezve, a legismertebb formáról, a finn szaunáról esik szó.

A szauna hatását az északi népek feltehetően kétezer éve ismerik, bár az első írásos szauna említések csak kb. ezer évre nyúlnak vissza. A szauna eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták. Az idősebb finn emberek még ma is elmondhatják magukról, hogy ők szaunában születtek.

A szauna első megjelenésének időpontját azért nehéz meghatározni, mert a definíció nem egyértelmű, és a szaunáknak számos átmeneti formája is létezik. Elég egy forró helyiség, vagy a forró kövek és a gőzképzés is alapvető? Ha csak az utóbbit fogadjuk el, akkor a jelenleg használatos szauna típusok közül is sok kiesik a kategóriából.

A vándorló, északi nomádoknak már voltak primitív szauna helyiségeik. A földbe gödröt ástak, ebbe tüzet raktak és felülről befedték, hogy egy fürdésre alkalmas, meleg helyet készítsenek. A tűz valószínűleg nyitott volt, és a fürdőzőknek várniuk kellett, amíg a tűz kialszik, vagy már csak parázslik, mielőtt használni kezdték a szaunát. Az indiánok inipije nagyon hasonló ehhez.

A finn „szauna” szó igen ősi, amelynek nincs ismert etimológiai előzménye, feltehetőleg mindig is az előbb leírt gödör-fürdő megnevezésére szolgált. Ez a forró szoba később füstszaunává fejlődött, amely az északi szauna leghagyományosabb formája.
Egy szauna Acertis: „Travels” c. könyvéből, (1802)

Az 1600-as évekből származó leírások szerint a skandináv országokban járó idegent „bevezették a 90-100 Celsius-fokra felfűtött szauna helyiségbe, és a legnagyobb tisztelet és megbecsülés jeléül megengedték, hogy pucérra vetkőzzön, sőt, azt is megígérték neki, hogy hamarosan nyírfavesszővel jól megcsapkodják. A nagy kegyben részesülő ilyenkor rendszerint menekülésre fogta, valami olyasmit mormogva a foga között, hogy nem szeretne részesülni ebből a különös pokolbéli vendéglátásból.” Európa más részein nagyon sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjenek, mit hagynak ki.

A szauna régen egy többfunkciós helyiség volt. Nem csak mosakodtak benne, hanem húst szárítottak, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt. A szauna gyógyítás helyszíne is volt: nem csak természetgyógyászati eszközként használták, hanem az orvos, a kuruzsló is itt gyógyított. A kuruzsló esetében a sötét szauna hozzájárult a misztikus hangulat kialakításához. Így a szauna rituális helyszín is volt, szentivánéjkor (juhannuspäivä) a finn szokás szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét speciális szauna élménnyel „növelték”; a nyárfa és más növények illatában egy öreg anyó varázslatokat mondogatott.
Svéd bastu Ur Lorenzo Magalottis svéd útinaplójából (1674, firenzei kézirat)

A 20. század elejéig a füst szauna volt az egyetlen szauna fajta. Hátránya az, hogy a befűtéshez sok idő kell, a tisztán tartása nehéz és tűzveszélyesebb is. A 20. század folyamán az iparosodással a városokban már köz szauna jelent meg, amely már kéményes volt. Miután ezt az emberek megkedvelték, már a mökkikben (általában tóparti, hétvégi- és nyaraló házacska) is ilyen szauna házat építettek. Legtöbb esetben egyszerűen egy újat építettek a füst szauna mellé. A füst szauna egy ideig még megmaradt, aztán, ha nagyon nem használták és elrohadtak, lebontották őket. Néhány helyen így is fennmaradtak a szegénység, vagy a hagyomány miatt. A modern kéményes szauna és a füst szauna közötti átmeneti forma volt az olyan kéményes szauna, ahol a kémény nem külön volt, a füst a köveken át távozott a kéménybe. Ez a megoldás a füst szauna hátrányaiból sokat nem oldott meg: ugyanúgy csak a tűz kialvása után lehetett szaunázni. A kémény külön bevezetése az 1930-as években jelent meg.

 

Szauna napjainkban

 

Az iSauna Design Kft. szauna manufaktúrát azzal a hivatástudattal alapítottuk, hogy népszerűsítsük azt az életformát és életstílust, melyet egy otthoni prémium szauna napi használata jelent.

Kezdeti fő tevékenységünk finn szauna és infrakabin gyártása volt. Mára azonban büszkén mondhatjuk, hogy a szauna kultúra magyarországi megismertetésében komoly szerepet töltünk be egyedi kivitelezésű finn szauna, infraszauna, kombinált szauna, himalája sókabin és wellness helyiség, valamint prémium minőségű kültéri szauna és szaunaház tervezésével, gyártásával, teljes körű kivitelezésével.

Üzletpolitikánk:

Egyedi exkluzív megoldások a szauna építésben és szauna gyártásban. Szakmai tudásunkkal, tapasztalatainkkal és nagy szauna gyártó múlttal rendelkező tanácsadói és tervezői csapattal olyan szauna kabinokat építünk és gyártunk Önnek, melyek minden igényét kielégítik, valamint a funkció és a design maximális élvezetet nyújtják úgy, hogy az alapanyagok és gyártási technológia összhangban vannak a természettel.

Cégünk, dunaszegi gyárunk és profi csapatunk azzal a céllal alakult és dolgozik folyamatosan, hogy igényes ügyfeleink az általuk megálmodott, és egyedi igényeikre szabott szaunákban tudják kipihenni napi fáradalmaikat és őrizzék meg saját és családjuk egészségét.

Büszkék vagyunk arra, hogy az általunk gyártott szauna csak I. osztályú alapanyagokból, a legmodernebb gépekkel készül kizárólag Magyarországon, magyar szakemberek által, valamint hogy külföldi partnereinkkel évek óta tartó sikeres együttműködést mondhatunk magunkénak. Mindig megújuló szauna formavilágunk, egyedi elképzeléseink és a legprofibb technológiánk által gyártott prémium szauna egyaránt lehet dísze lakásoknak és kerteknek, illetve wellness szállodák és fitness centrumok számára szolgáltatás bővítésként.

Egyedi prémium szauna csak kiváló minőségű alapanyagokból és magas fokú hozzáértéssel gyártható. Mindezt a nemzetközi TÜV engedélyünk, minősítésünk is bizonyítja, mellyel Magyarországon csak az iSauna Design Kft. szauna manufaktúra büszkélkedhet. Kombinált kültéri szauna tekintetében egész Európában csak cégünk nyerte el a nemzetközi TÜV tanúsítványt.

hu de en at sk cz
Kosár tartalma
0